Nyttårsbrev 2017   

Årsrapport fullversjon 2017   

Innvielse av ny kirke i Lomut november 2017

Slider

Rapport fra Pokot County Kenya januar 2017

Målet for denne rapporter er å finne mulige måter for at Pokot folket kan lykkes i å finne noe som kan få dem til å bli selvforsynet med mat.
Turen kom som et svar på hva jeg mente Gud talte til meg på sist tur i oktober etter vi hadde besøkt Kachiluk.
Vi kunne se at folket der var veldig fattige og mange av dem led av underernæring og vitaminmangel.
Les hele rapporten her  (pdf fil) 

Rapport fra arbeidet i Kenya oktober 2016

Slider

Arbeidet blandt Pokot folket vokser i en rivende fart. Det er nå etablert 8 menigheter og pastor Moses mener at når vi kommer neste gang er det 20. Når vi var nede i oktober var det ca 140 som var klar for dåp. De det var mulig å få fraktet inn til Lumot ble døpt. Totalt 70 stykker.

Rapport fra arbeidet i Kenya oktober 2016

Arbeidet blandt Pokot folket vokser i en rivende fart. Det er nå etablert 8 menigheter og pastor Moses mener at når vi kommer neste gang er det 20. Når vi var nede i oktober var det ca 140 som var klar for dåp. De det var mulig å få fraktet inn til Lumot ble døpt. Totalt 70 stykker. Bilde fra dåpen   Film fra dåpen

Colova

Brønnen vi har borret er nå offisielt åpnet og vannkvaliteten er høy. Drakk selv av vannet fra krana der uten å bli syk.
I følge de offisielle myndighetene skal det være nok vann for 50 - 60 000 mennesker. Området som brønnen ligger på er nå inngjerdet og det er etablert vakthold. Desverre er det slik at utstyret som står der, solcellepaneler osv. er kostbart og de er redde for at det skal forsvinne eller bli ødelagt av de innfødte som ikke har noen som helst ide om hva det er og hvordan det skal behandles.
Undertegnede var i møte med de forskjellige departementene som var representert under åpningen og det ble gitt godkjenning for at vannet skal være fritt tilgjengelig for lokale husholdninger mens de stedene av offentlig karrakter (skoler kontorer osv.) som vil kople seg til vannforsyningen skal betale en avgift etter forbruk. Inntektene av dette skal brukes til å vedlikeholde anlegg og rør samt lønn til vakt ved brønnen. Det er satt ned en gruppe som skal ha ansvaret for det administrative rundt dette.

Bilde 1  Bilde 2  Bilde 3  og en Film 

 

Vi har fått finansiert 5 nye kirkebygg dette året:
Lumot, Kachiluk, Kokwokochy, Canan og Cheptoch.

I oktober da vi var det var ikke bygget i Canan satt opp ennå men alt av materialer var kommet til stedet og klar for oppsetting.
Vi har også fått finansiert 4 toaletter til foreløpig 4 av stedene. Dette er også en viktig del av menigheten. Folk må få kunne gjøre fra seg på et dertil egnet sted og ikke bare rundt forbi i buskene.
På 2 av stedene har vi nå etablert skoleundervisning. Materialer til tavler, bøker og annet nødvendig skolematriell er finansiert. På disse skolene er det meningen at barna skal kunne lære seg å lese og skrive. Skolene vil ha oppstart i månedskiftet januar/februar. Ønsket er å starte skole alle stedene.
Det er også kjøpt inn 50 bibler og 50 barnebøker med bibelfortellinger begge deler på lokalt Pokot språk.
Som dere forstår skjer ting så fort at det er nesten vanskelig å følge med.
Kirken i Lumot skal bli en form for hovedkirke og trenger i tillegg til tak også vegger av murstein, vinduer, dåpsbasseng og et gjerde rundt eiendommen. Til dette trengs det ca 50.000 NOK.
Da vi besøkte menigheten i Kokwokochy så vi at folket der var til dels mer underernært enn andre steder vi har besøkt. Stedet ligger gangske langt ute i ørkenen og det er svært tørt og varmt i området. Det er imidlertid ikke mer enn ca 3 kilometer til en elv. Problemet der er at der er det visstnok krokodiller og det gjør jo at folk ikke kan bosette seg i nærheten selv om der er vann der.

I dette området vil vi forsøke å få til et pilotprosjekt.
Prosjektet går ut på å få tak i et landområde nær elven, vanne dette opp og beplante det med mais og annen brukbar føde. Vi har også fått tak i noen Moringa tre frø som vi vil forsøke å sette oppe i Canan og plante ut i dette området når trærne har fått store nok røtter.(Ca ett år) Moringa treet kalles "Livets tre" og bladene inneholder stort sett alt av vitaminer og mineralser som mennesker og dyr trenger for å bli sunne og friske. Blandene av trærne kan tørkes og males opp og brukes som te eller å ha i annen mat som næringstislkudd. Bladene kan også spises rett fra trærne men skal da smake litt bittert har jeg hørt. Prøvde en kopp te laget på tørkede blader nettop. Det smakte ikke ille i det hele tatt. Jeg fikk med en vareprøve sammen med de frøene jeg bestilte.
Vi planlegger å få tak i en enkel bensindrevet vannpumpe eller en elektrisk pumpe og en liten bensindrevet generator og noen meter med slange som vannet tyter ut av i hele lengden. Lykkes det å vanne opp og få ting til å gro i området vil vi flytte prosjektet nærmere bebodd område og øke størrelsen. Dette vil jo medføre at vi må ha mer stabil vannforsyning og en del penger. Pilotprosjektet er ikke ment å koste mye penger men noe må vi jo kjøpe inne. Tenker på vannpumpe, slanger og eventuelt generator. Synes du dette høres ut som en god ide så send gjerne ditt bidrag til konto 3000.15.42512 og merk beløpet "pilotprosjekt".
Jeg reiser ned til Kenya i slutten av januar og blir der til starten av mars for å forsøke å få det i gang.